Популисткото правителство на Италия предложи държавна помощ за изпадналата в затруднения банка Каридже (Carige), пренебрегвайки обещанието си да не използва пари на данъкоплатците за подпомагане на банки, предаде ДПА.

През октомври италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо, лидер на антисистемното Движение "Пет звезди" заяви, че "нито едно евро" държавни пари няма да бъде използвано за укрепване на банки.

Късно снощи обаче кабинетът съобщи, че Каридже ще може да ползва държавни гаранции за всеки кредит, който евентуално получи от италианската централна банка, както и "предпазна" рекапитализация от държавата.

Не бяха посочени суми, нито пък, че Каридже може незабавно да поиска пари от хазната. Днес обаче банката заяви, че рекапитализацията с държавни средства е "абсолютно последна възможност".

Средно голямата банка Каридже с централа в северозападния италиански пристанищен град Генуа, е обремена с лоши кредити, а бившият председател на съвета на директорите й Джовани Бернески бе осъден за измама и пране на пари.

На 2 януари, след неуспешна рекапитализация за 400 млн. евро, Европейската централна банка пое контрола над Каридже и назначи временен администратор.

Придобиване от друга банка изглежда като възможно решение на кризата, макар че може да са необходими държавни субсидии за "подслаждане" на сделката за евентуален купувач.

От 2015 г. и Италия имаше седем други банкови кризи, изискващи държавна намеса. Най-голямата бе свързана с Монте дей Паски ди Сиена (Monte dei Paschi di Siena - MPS) - най-старата банка в света, основана през 1472 година.