Италианското правителство обеща днес да даде разяснения по бюджет 2019 в отговор на критиките на Брюксел и отново подчерта ангажимента си да задържи страната в еврозоната, съобщи "Франс прес".

 "Най-важното е да се обясни бюджетът на нашите европейски партньори", изтъкна премиерът Джузепе Конте пред журналисти след заседание на министерския съвет. Европейската комисия поиска до понеделник Рим да даде разяснения за бюджета, който в много голяма степен излиза извън рамките на европейските правила.

Правителството на Конте планира бюджетен дефицит от 2,4 на сто от БВП през 2019 година спрямо заложените от предишното правителство 0,8 на сто, за 2020 година - 2,1 на сто от БВП (спрямо нула) - а за 2021 година - 1,8 на сто. Италия обаче вече е натрупала дълг от 2,3 трилиона евро, което представлява около 131 процента от нейния БВП - вторият по големина показател в еврозоната.

"Ще обясним", допълни неговият вицепремиер Луиджи Ди Майо, ръководител на антисистемното "Движение 5 звезди", като подчерта, че "няма никаква воля за напускане на еврозоната и европейската валута".

Това потвърди и вицепремиерът Матео Салвини, ръководител на крайнодясната "Лига". "Няма и няма да има никакво предложение за напускане на съюза и на системата на единната валута", отбеляза той.

Безпокойствата от италианския бюджет накараха рейтинговата агенция Moody's вчера да понижи оценката си за Италия с една степен - от Ваа2 до Ваа3 - последното равнище в инвестиционната категория