Властите в Италия обмислят да ограничат схемата за предоставяне на държавни гаранции на търговските банки, която им осигурява защита от лошите кредити в портфейлите си, твърдят запознати със ситуацията, информира Ройтерс.

От пускането си в действие през 2016 г., схемата "Гаранция за секюритизация на необслужваните банкови кредити" (GACS) е помогнала на италианските банки да отпишат лоши кредити в размер на 96 милиарда евро (около 103 милиарда долара). Властите подготвят намаляване на 100-процентовата гаранция на лошите кредити, която се осигурява от схемата в момента, разкриват източниците.

Към края на 2021 г. инвеститори са притежавали дългови книжа за 11,6 милиарда евро, гарнтирани от схемата, показват данни на италианското финансово министерство, огласени през април. Срокът на гаранционната схема в този й формат изтича на 14 юни. Източници, близки до управляващите в Рим, съобщиха, че се обмислят промени в нея. Те ще бъдат в посока намаляване на ползите за търговските банки и повишаване на защитните механизми в интерес на държавата.

Дори и да бъде обвързана с по-строги условия, гаранционната схема GACS може да помогне на италианските кредитори, които са отписали над 250 милиарда евро лоши дългове от 2015 г. насам, да се справят с очакваното увеличение на броя на фирмените фалити поради негативното влияние на пандемията от КОВИД-19 и на войната в Украйна.