След последните драстични съкращения в две от най-големите испански банки - CaixaBank ("Кайша банк") и BBVA (Бе Бе Уве А), дебатът за заплатите на ръководствата им отново е на дневен ред. Синдикатите искат размерът на възнагражденията им да бъде ограничен, но все още няма законова възможност за това, съобщи БНР.

В целия банков сектор тази година ще бъдат съкратени 19 000 служители. Мениджърите на банките оправдават уволненията с търсене на по-голяма ефективност, но кабинетът на Педро Санчес не споделя този подход, отчитайки високите им заплати.

Карлос Торес, директорът на BBVA, получава над четири милиона евро годишна заплата, а на CaixaBank Хосе Игнасио в момента взима близо 1 650 000 евро.

Преди сливането с CaixaBank директорът на Bankia се е подписвал срещу половин милион евро, но сега възнаграждението му се е увеличило с още 3 милиона. Най-високата заплата начело на банка в Испания получава Ана Патриша Ботин, директор на банка Santander -7 милиона евро.

Според министъра на труда Йоланда Диас са неразбираеми съкращенията на персонала при многомилионните заплати на ръководството. Според втория вицепрезидент в правителството Надя Калвиньо тези заплати и бонуси са "напълно неприемливи".

В Испания обаче заплатите са ограничени само за длъжности, които получават публични средства. При тях лимитът е 600 000 евро годишно. Мярката влезе в сила през 2012 г. по време на правителството на Мариано Рахой и с Луис де Гуиндос начело на Министерството на икономиката. Тя включваше и ограничение на заплатите в банките, получили помощ по време на финансовата криза. Днес обаче акционерите одобряват възнагражденията на директорите на всяко предприятие, а Европейската централна банка като надзорен орган може да ги ограничи само, ако застрашават платежоспособността им.