Иранският риал продължи да поевтинява и днес, като за два дни е изгубил 18 процента от стойността си преди очакваното възстановяване на американските санкции срещу Техеран на 6 август, съобщи "Франс прес".

От началото на годината риалът е изгубил близо две трети от стойността си.

Днес на черния пазар 1 щатски долар се обменяше за 119 000 риала спрямо 100 000 риала в неделя.

На 1 януари 2018 година бяха достатъчни 42 900 риала за един долар.

В този контекст на тежка валутна криза иранският президент Хасан Рохани смени миналата седмица управителя на иранската централна банка Валиула Сейф с Абдул Насер Хемати.

Вчера централната банка заяви, че нестабилността на националната валута се дължи на "вражеска конспирация" и обеща нови мерки "през идните дни" за противодействие на спада.

Правителството се опита да спре спада на националната валута през април, като установи фиксиран обменен курс от 42 000 риала за един долар и заплаши дилърите, работещи на черния пазар.

Банките обаче отказваха да продават доларите си на този изкуствено нисък курс и властите бяха принудени да смекчат позицията си, позволявайки по-гъвкави условия за някои вносители.

След обезценката на риала, прогнозата за инфлацията в страната достигна 200%, с което Иран става втората в света държава с най-висока инфлация след безнадеждната Венецуела, където тя вероятно ще бъде 1 000 000% в края на годината.

Нестабилността на иранската национална валута е свързана с едностранното оттегляне на САЩ от международното ядрено споразумение за Иран, предвиждащо отмяна на международните санкции срещу Техеран в замяна на ограничаване на ядрената му програма.

Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) иранските власти спазват условията на споразумението.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, въпреки критиките, реши да извади Вашингтон от споразумението и да възстанови санкциите срещу Иран на два етапа - на 6 август и на 4 ноември. ЕС, Русия и Китай продължават ангажимента си по споразумението.