През 2018 година бе регистриран спад на почти всички видове активи, в които се влагат пари, съобщава Ned Davis Research. Подобна ситуация не е имало за инвеститорите от времето на президента Ричард Никсън.

Компанията сочи, че в нито един вид активи, търгувани на световните пазари - акции, държавни ценни книжа на САЩ, петрол, метали - не е извлечена печалба повече от 5%. Точно това е било наблюдавано през 1972 година.

От гледна точка на съотношението печалба/загуба годината не изглежда толкова негативна. Но по отношение на липса на достатъчно очаквана доходност, нещата са рекордни в минус. Не дава резултат нито една, печеливша в други години стратегия. Дори покупката на недвижимост в големите държави не дава предимство на инвеститорите. Или има поевтиняване, или печалбата се измерва в незначителни проценти.

Експертите определят ситуацията като уникална. Обикновено на световните пазари, когато едни активи поевтиняват, други се повишават През 1974 година суровините поскъпваха, докато останалите активи поевтиняваха, през 2002 година поскъпваха акциите на фондове, инвестирали в имоти, а през 2008 година имаше ръст при държавните облигации на САЩ. През 2018 година обаче това правило не важи. затова сега всички са вперили поглед с надежда към новата 2019 година.