Опасенията от ускоряване на инфлацията не са се разсеяли в САЩ и погледите са насочени към Управлението за федерален резерв (УФР) в очакване и на най-малкия сигнал за намеренията на централната банка на първата икономика в света, информира АФП.

Досега тя нееднократно заяви, че ще трябва да анализира повече данни, преди да реши дали да затегне кранчето на кредитирането.

Така че не се очаква никакво решение по паричната политика на заседанието на УФР, което започва днес и ще приключи утре, 17 март.

Убеден съм, че УФР ще остави лихвите на досегашното им равнище, прогнозира пред Франс прес Робърт Флик, икономист в Нейви федерал кредит юниън (Navy Federal Credit Union).

Защото ръководителите на УФР непрекъснато повтарят: ще бъде необходимо нещо повече от малко по-силно повишение на цените през няколко месеца, за да ги накара да затегнат паричната си политика, защото това би застрашило икономическото съживяване.

Така че, докато пълната заетост не се върне и инфлацията не превиши 2 на сто за месец, лихвите няма да помръднат от сегашния си минимум от 0 до 0,25 на сто, на който са вече от една година.

А и изкупуването на активи, което позволява да се запази доброто функциониране на пазарите, като се инжектира ликвидност, не би трябвало да бъде ограничено.

Спекулациите около ускоряването на инфлацията доведоха през последните дни до повишение на доходността по държавните облигации, която в петък достигна максимума си от февруари 2020-а. УФР обаче съобщи, че няма да реагира и разочарова очакванията на някои играчи.

По този повод бих казал "толкова по-зле за пазарите", допълни Флик.

Така че от УФР не могат да се очакват изненади, но пък Европейската централна банка обяви в четвъртък изненадващо ускоряване на изкупуването на дългови книжа. Според франкфуртската финансова институция условията на финансиране, подкрепящи съживяването на икономиката, са приоритет спрямо силно повишената прогноза за инфлацията на банката.

Ръководителите на могъщата УФР "ще направят най-доброто, което е по силите ми, за да продължат да не казват нищо", прогнозира г-жа ДиМартино Бут, президент и главен икономист на Куил интелиджънс (Quill Intelligence).

Според мен те ще се опитат да поемат по средния път - нито да засилват, нито да намаляват очакванията за паричната политика на централната банка на САЩ, допълни тя