От 1 март 2021 година фондовата борса в Санкт Петербург ще започне да търгува с акции на 26 нови емитенти от Германия. Сред тях са "Сименс" (Siemens), "Фолксваген" (Volkswagen), "Алианц" (Allianz), "Дойче пост" (Deutsche Post), "Континентал" (Continental), Е.Он (E.On), Дойче банк (Deutsche Bank), "Пума" (Puma), "Луфтханза" (Lufthansa), "Хуго Бос" (Hugo Boss) и Борусия Дортмунд (Borussia Dortmund). Това се посочва в съобщение на търговската платформа, цитирано от ТАСС.

Така общият брой на германските компании, чиито ценни книжа се търгуват на Санктпетербургската борса, ще достигне 36, а общият брой на чуждестранните емитенти - 1544.

С новите акции са представени емитенти от 8 сектора на икономиката, които включват 20 сегмента. Общата им пазарна капитализация е 791 милиарда евро.

Като част от нашата стратегия продължаваме да разработваме набор от инвестиционни инструменти, които позволяват на инвеститорите да диверсифицират своите портфейли, за да намалят рисковете. Увеличаването на списъка с германски акции, достъпни за търговия, ще разшири инвестиционните възможности за инвеститорите, тъй като ще бъдат представени най-големите компании в Германия, 26 от 36-те представени германски фирми са част от водещия германския борсов индекс DAX 30. Инвеститорите ще могат да търгуват с почти всички значими компании от германската икономика, заяви генералният директор на борсата Евгений Сердюков.

Той добави, че се планира броят на германските емитенти да бъде увеличен до 100 през 2021 година.