Британската банка HSBC обяви днес юридическото прехвърляне към френския си филиал на европейски дейности, които досега се контролираха от Лондон, съобщи "Франс прес". Това се случва в момент, в който финансовият сектор ускорява приготовленията си за Брекзит.

HSBC оповести тези промени чрез публикувано комюнике няколко часа, след като публикува нееднозначни резултати за второто тримесечие.

Най-голямата европейска банка не се позовава изрично на Брекзит, а обяснява, че "подрежда дейностите си", за да продължи да обслужва по най-добрия начин клиентите си "в контекста на политическа и регулаторна еволюция в Европа".

Всъщност британският филиал HSBC банк, базиран в Лондон, ще загуби контрола си над 7 европейски филиала, които ще бъдат свързани с Франция в Париж. Отнася се за дейностите на банката в Белгия, Чехия, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия и Испания.

Прехвърлянето ще се осъществи през първото тримесечие на 2019 година, тоест малко преди фактическото излизане на Великобритания от ЕС, което е предвидено за края на март.

Банката уточнява, че европейските й подразделения предлагат финансови, инвестиционни и пазарни услуги на клиентите си.

Прехвърлянето на дейностите от Лондон към Париж не са неочаквани, тъй като банката предвиждаше от дълго време, че Брекзит би могъл да я накара да премести хиляди работни места в Париж.

Големите финансови институции, представени във Великобритания, имат много за губене с Брекзит, тъй като той означава края на европейския финансов паспорт, благодарение на който могат да предлагат услугите си на целия континент от централите си в Обединеното кралство.

Проектът на британското правителство за Брекзит предвижда секторът на услугите, включително финансовите, да бъде предмет на ново споразумение, което се очаква да доведе до повече бариери за банките.