Лихвите по кредитите ще се повишат при по-сериозна инфлация в еврозоната. Това каза банкерът Левон Хампарцумян по Нова телевизия.

"Най-вероятно ще има повишаване на лихвите по кредитите. От друга страна, ако има рязко повишаване на лихвите, задлъжнелите големи държави от еврозоната биха имали трудности, т.е. ще трябва да се намери тънкият баланс между това да се повишат лихвите, за да може да се предотврати по-висока инфлация и все пак да не е чак толкова много, за да се създаде проблем в платежните държави", обясни той.

По повод на политическата обстановка у нас и това как тя би се отразила на икономиката на държавата, той коментира:

"Част от характеристиките на демокрацията е, че може да има периоди с политическа нестабилност, от друга страна, като процесите и фундаментът на икономиката са солидни, не би трябвало това да влияе на икономиката".

"За да постигнем целите на протеста трябва да имаме солидно наредена база с ясна идея как ще се развиваме. Дали ще подобряваме образование, медицински услуги, общо благосъстояние, ниво на заплащане и т.н. - всяко едно, само за себе си, ако разглеждате икономиката като една торта, от която всеки се опитва да отхапе голямо парче, доникъде не се стига. Трябва да направим така, че тортата да расте", каза още Хампарцумян във връзка с протестите и исканията за подобряването на финансовото състояние на българите.

Банкерът заяви, че лошите кредити са намалели значително: "Една голяма част от лошите кредити, които бяха създадени по естествен начин в системата по време на предишната криза, вече са до голяма степен изчистени. Много е вероятно към края на тази година да имаме едноцифрени лоши кредити в системата. Вървим в една разумна посока. Средното ниво за лошите кредити в Европа е към 3,5%-4%."

Българските банки са готови за присъединяване към Банковия съюз, каза още той: "Процесът на присъединяване е по-важен от самия факт на присъединяването. Ние имаме доста добра история вече 22 години, през които спазваме курса на лева към еврото без напрежение".

Според Левон Хампарцумян не може да се говори за балон при сектора "Недвижими имоти":

"Далече сме от балон. Разбира се, в няколкото големи града на България има повишено търсене, цените растат, не много бурно, но това е естествено след 10 години потиснато потребление".