Швеция, Дания, Холандия, Австрия, Германия, Финландия ...Комисарят по бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер не се поколеба да насочи вниманието си към страните, които не желаят да увеличат приноса си за следващия седемгодишен бюджет на ЕС.

Преговорите за следващата многогодишна финансова рамка на ЕС предстои да започнат - процес, който в крайна сметка ще вземе решение за формата и размера на финансите на ЕС за периода 2021-2027 г. В него са предвидени съкращения по някои програми, заради липсата на британската вноска след март 2019 година.

А комисар Йотингер предупреди страните от ЕС, които не желаят да компенсират бюджетната разлика, която ще остане след като Великобритания напусне Европейския съюз през следващата година.

"Аз не правя тези съкращения, защото искам или защото не ми харесват тези програми, а защото някои държави-членки не са склонни да увеличат националния си принос", каза той пред пленарната сесия на Европейския икономически и социален комитет, цитиран от EuroAktiv.

Германският еврокомисар заяви, че трябва да внесе реалистично предложение, за да получи одобрението на 27-те държави-членки. Той обаче настоя, че настоящият проект е само "отправна точка" за преговорите, които би трябвало да приключат преди изборите за нов Европейски парламент през май 2019 година.