Повечето германци живеят с мотото, че спестовността е добродетел, но отрицателните лихвени проценти на Европейската централна банка превръщат манията на цялата страна в посмешище, което на свой ред кара политиците да търсят начин да предпазят пестеливите граждани, намалявайки част и от бремето на банките.

Финансовият министър на Германия Олаф Шолц заяви, че ще разгледа възможностите за предотвратяването на възможността германските банки да таксуват повечето си клиенти на дребно за депозити, след като подобна мярка бе предложена от управляващите в Бавария. Кредиторите отхвърлиха подобна идея с довода, че забраната няма да помогне на потребителите и може дори да дестабилизира финансовия пазар.

Пренаселеният банков сектор в Германия от дълго време се бори с по-ниска от средната печалба, но след пет години на отрицателни лихви кредиторите вече изчерпват възможностите си за компенсиране на удара върху печалбата. И докато ЕЦБ иска да накара хората да харчат, то налице са притеснения, че банките ще трябва да се изправят пред масово изтегляне на средства, ако въведат отрицателни лихви и за клиентите си на дребно.

С наближаването на нови местни избори следващия месец ЕЦБ се превръща в лесна мишена в една страна, известна със своето нежелание да поема рискове по отношение на парите и навика си да държи пари в разплащателни сметки. Никоя друга държава в еврозоната не може да се похвали с толкова голяма сума на депозитите на дребно - в Германия те възлизат на 2,35 трлн. евро.

Германците също така спестяват повече от разполагаемия си доход спрямо останалите европейци. През 2017 г. делът на спестяване е около 10% - близо двойно на средния за еврозоната, показват данни на Deutsche Bank AG. През 2018 г. пък средно германците държат над 40% от финансовите си активи под формата на банкови депозити.

Отрицателните лихви, при които депозитите с времето намаляват, а не нарастват, биха били лоша новина за всички, които спестяват, смята 40-годишният държавен служител Юрген Денгел от Бон. Той казва, че ако неговата банка въведе отрицателни лихви, то той ще изтегли парите си и ще ги използва за ново жилище, дори и това да означава, че ще вземе и заем.

"Забрана на отрицателните лихви би могла да е привлекателна мярка за хората, които пестят, но тогава ще трябва също да помислим за това как ще подпомогнем недоходните, но важни за системата банки", посочва на свой ред Ингрид Арнд-Брауер, депутат от Германската социалдемократическа партия.