Германските власти са разработили технология, позволяваща на инвеститорите да купуват и продават ценни книжа на блокчейна в замяна на парите на централната банка, преодолявайки разликата между два свята, които доскоро изглеждаха непримирими, съобщава Ройтерс, предаде БНР.

Частни и публични институции по света експериментират с използването на т.нар. "технология на разпределената книга" (DLT), известна най-вече с захранването на биткойн и други криптовалути, за уреждане на сделки с официални парични средства.

Технологията на разпределената книга се отнася до технологичната инфраструктура и протоколи, които позволяват едновременен достъп, валидиране и актуализиране на записи по неизменен начин в мрежа, разпространена в множество обекти или локации.

Бундесбанк, която си партнира за този проект с Deutsche Börse и германската държавна агенция за дълг, заяви в сряда, че решението е първото, което позволява на тези, които продават ценни книжа в блокчейна, да получат приходите си по техните сметки в централната банка.

Технологията може скоро да бъде разширена до цялата еврозона и много преди стартирането на цифровото евро на Европейската централна банка.

"Участниците демонстрираха, че е възможно да се установи технологичен мост между блокчейн технологията и конвенционалните платежни системи за уреждане на плащането на ценни книжа в пари на централната банка, без да е необходимо да се създава дигитална валута на централната банка", заяви немската централна банка Бундесбанк.

По време на теста беше пусната 10-годишна държавна облигация на блокчейна и тя се търгуваше, макар и само в тестов режим, от шест банки: Barclays, Citibank, Commerzbank, DZ Bank, Goldman Sachs и Société Générale.

Сделките бяха уредени на блокчейна с помощта на "задействаща верига", която свързва активите в разпределената книга (DLT) с платежната система на еврозоната, известна като Target 2.

Твърдите привърженици на криптовалутите често са скептични към централните банки и представят своите токени като форма на пари, тъй като те не могат да бъдат отпечатани и девалвирани по желание.

ЕЦБ проучва създаването на дигитално евро, вероятно базирано на блокчейн технология, като допълнение към парите в брой през следващите пет години.

Бундесбанк обаче прие хладно този проект, заявявайки, че той може да дестабилизира банковия сектор, като отдръпне вложителите по време на криза.