Гърция допълнително облекчи днес правилата за теглене в брой от банките, като повиши месечния максимум от 2300 на 5000 евро, съобщава агенция ДПА.

Гръцкото финансово министерство е обявило, че също така е увеличило лимита за пренасяне на валута в брой през границата от 2300 на 3000 евро в рамките на третото облекчаване на капиталовия контрол в страната от налагането му през 2015 г.

Също в понеделник гръцката статистическа служба ЕЛСТАТ обяви, че икономическият растеж през първото тримесечие е достигнал 2,3 процента. Това означава, че страната има необходимия темп, за да постигне целта за растеж от 1,9 процента през финансовата 2018 г.

Левият премиер Алексис Ципрас наложи лимити на тегленията в брой и на разрешената за пренасяне през границата валута в брой по време на дълговата криза през 2015 г. в опит да пресече изтичането на капитали от страната.

Преди това много гърци теглеха парите си от банките заради опасенията си, че финансовите институции може да фалират.

Все още не е ясно кога ще бъдат вдигнати всички мерки за контрол, но местни експерти предвиждат, че това може да стане заедно с изтичането на международния спасителен пакет за Гърция.

Настоящият пакет, трети след финансовия крах на Гърция, изтича през август и се очаква, че след това страната ще се завърне на капиталовите пазари.