Финансовите лидери на седемте най-големи икономики в света, обединени в Г-7, ще заявят утре, че се противопоставят на пускането на криптовалутата Либра (Libra) на Фейсбук (Facebook), докато тя не бъде надлежно регулирана. Това се посочва в проектокомюнике от заседанието, цитирано от Ройтерс.

Проектодокументът, подготвен за срещата на финансовите министри и централните банкери на САЩ, Канада, Япония, Германия, Франция, Италия и Великобритания, гласи, че дигиталните плащания могат да подобрят достъпа до финансови услуги, да повишат ефикасността и да намалят разходите. Подобни платежни услуги обаче трябва да бъдат обект на надлежен надзор и регулации, за да не подкопават финансовата стабилност, защитата на потребителите, защитата на личните данни, данъчното облагане или киберсигурността, отбелязват финансистите.

Без подходящ надзор т. нар. стейбълкойни могат да бъдат използвани за пране на пари, финансиране на тероризма, могат да нарушат целостта на пазара, държавното управление и да подкопаят правната сигурност, предупреждават от Г-7.

Групата ще продължи да настоява, че никой световен стейбълкойн не бива да започва да се използва, докато не отговори адекватно на съответните правни, регулаторни и надзорни изисквания, се подчертава в проектокомюникето.

Стейбълкойните са криптовалути, обвързани с традиционни валути или кошница от активи, които се използват за плащания или съхраняване на стойност.