Консултативна група по международни икономически и финансови въпроси. Така се определя Г-30 на собствения си сайт, макар че едва ли много хора, дори тези в сегмента на банките и финансите, знаят подробности за нея.

Групата "има за цел да задълбочи разбирането на международните икономически и финансови въпроси, както и да проучи международните последици от решенията, взети в публичния и частния сектор. Групата се характеризира със своето познание за миналото и широко мислене, мислене напред в бъдещето".  Това пише на нейния сайт.

За тази група се знае много по-малко, отколкото за други подобни формати, като Г-7, Г-8 или Г-10. Някои дори я определят като "секретна" структура. Но тя си има сайт, членовете й са публично обявени, а организираните събития - предварително оповестени. На сайта има вероятно и най-пълната информация за всички централни банкери и министри на финансите на държавите в света, включително и България. Посочени са и годините на поемане на съответната длъжност. Дали тези хора са потенциални участници в семинарите и обсъжданията на групата, не се съобщава.

Историята на Г-30 започва през 1978 година. Тогава със съдействието на фондация Рокфелер банкерът Джефри Бел. Това ясно показва, че дейността й ще бъде насочена преди всичко към работата на Централните банки в държавите по света. А името на Рокфелер ясно показва и кой стои зад идеята. Дейвид Рокфелер почина на 102 годишна възраст през март 2017 година, но основите на Г-30 отдавна вече са стабилни.

Днес членовете на групата са 33-ма души. Всичките са банкери с известни имена, шефове на Централни банки, както и на частни и инвестиционни банки, които обикновено наричаме "системни". Някои са бивши ръководители в банковата сфера, други са настоящи, но всички имат силно влияние в съответните държави и региони.

Списъкът

Председател на Г-30 в момента е Тарман Шанмугаратнам (Tharman Shanmugaratnam), вицепрезидент и икономически министър на Сингапур. Касиер е Гилермо Ортиз, (Guillermo Ortiz), шеф на инвестиционната банка BTG Pactual Mexicо.

Почетен председател е Пол А. Волкър (Paul A. Volcker), икономист, бивш шеф на Федералния резерв в САЩ. Втори почетен председател е Жан-Клод Трише (Jean- Claude Trichet)  , бивш президент на Европейската централна банка.

И ЕЦБ е активен участник в групата

В списъка е и настоящият шеф на ЕЦБ - Марио Драги. Точно той стана причина за "осветляване" на дейността на Г-30, когато европейският омбудсман Емили О'Райли го предупреди да не участва в заседанията на групата заради възможен конфликт на интереси.

Заявлението на О'Райли показва влиянието на антиглобалистите в Европа, които смятат, че банковата система на еврозоната се управлява не от ЕЦБ, а от по-висока инстанция- Г-30. А групата на практика е извън всякакъв контрол. Драги обаче не прие забележката и заяви-участвал съм и ще участвам в тези събития, организирани от групата. Опитите да се гласува специална декларация, забраняваща участието на ръководството на ЕЦБ в заседанията на Г-30 не мина през Европейския парламент. Тогава Марио Драги предложи свой вариант - участието на ЕЦБ в Г-30 да остане по преценка на ръководството на европейската банка, а привежданата парична политика в еврозоната и Европейския съюз да е "правилна и подходяща". Това бе гласувано с голямо мнозинство в средата на януари 2019 година от евродепутатите.

Така и официално влиянието на решенията, вземани от Г-30 ще продължи да влияе на политиката на Европейската централна банка и на банковата сфера не само в Европа, но и по целия свят.

Как групата може да управлява и въздейства при вземането на решения от банките по света?

Това е въпрос, който трудно може да се оспорва - обсъжданията и препоръките на Г-30 влияят върху паричната политика на Централните, частните и инвестиционни банки. Доказва го отговора на Марио Драги на европейския омбудсман. Драги пише: "Г-30 е подходящ форум за всяка централна банка, обменът на мнения между участниците в събитията на групата допринасят за по-доброто разбиране на международните икономически и финансови проблеми и защитават глобалния интерес за развитието на финансовата система. Ето защо, такива като събитията на Г-30 са в интерес на ЕЦБ, тъй като те улесняват изпълнението на нейния мандат".

Разбира се, може да се смята ,че групата просто обединява компетентни хора от банковия сектор и се стреми да ги подготви за евентуални кризи и взимането на правилни решения. Но винаги ще остане съмнението ,че този финансов елит може да тласне световните финанси и по път, който да не е в интерес на обикновените хора. Просто глобализъм и антиглобализъм в поредната си схватка.

Но около дейността на Г-30 възникват и някои въпроси. Например, как така допуснаха ипотечната криза в САЩ, която прерасна в световна финансово-икономическа? Грешка или целенасочено действие за "изгаряне" на горещи пари и въвеждане на нулеви и отрицателни лихви?

Защо днес, когато има много мнения, сигнали и коментари за задаваща се нова криза, от тях не излиза нищо по въпроса-препоръки, насоки, пътища за избягване на нови сътресения в световните финанси и икономика?

Вероятно отговорите на някои от тези въпроси ще научим съвсем скоро. Но по трудния начин, попадайки в поредната финансово-икономическа криза.