Общата дългова рамка, приета от Г-20, е много важна стъпка към подобряване на международната дългова структура, заяви днес управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс и БТА.

Тя обаче добави, че други страни, които не са сред най-бедните в света, могат да се сблъскат с прекомерни дългове, и че кризата не е отминала.

В изказването си по време на виртуалната среща Георгиева посочва пред представителите на Г-20, че общата рамка ще увеличи вероятността за участие на частния сектор.

Вчера, в навечерието на срещата, Георгиева посочи, че страните трябва да се възползват от наличното фискално пространство и много ниските лихви, за да стимулират заетостта и растежа, както и да намалят икономическото неравенство.

Ако страните от Г-20 напредват заедно, инвестират заедно и едновременно, те ще похарчат с една трета повече средства, за да постигнат същата производствена цел, допълни шефката на МВФ.

Решението на Г-20

Финансовите министри на Г-20 днес за първи път договориха нова съвместна рамка за бъдещо преструктуриране на държавни дългове предвид очакванията, че след коронакризата някои бедни страни ще имат нужда от силно облекчаване на дълга.

От големите кредитори, включително Китай, ще се очаква да следват общите насоки, указващи как дълг, преценяван като неустойчив, може да бъде редуциран или разсрочен.

Съгласно договорената рамка страните кредитори ще преговарят заедно със страната длъжник, от която ще се очаква да търси същите условия и от частни кредитори.

Финансовите министри от Г-20 посочиха в съвместно изявление, че целта на рамката е да осигури навременно и структурирано боравене с дълга на страни, които имат право да поискат замразяването на плащанията, договорено през април, което обаче тогава включи само кредитори от частния сектор на доброволна основа.