Френски прокурор призова швейцарската банка UBS да бъде глобена с 3,7 милиарда евро за "съзнателно" подпомагане на клиенти да извършат данъчни измами. Сумата, която се изисква, е равна на тази, която френската държава е възстановила от данъкоплатците, клиенти на UBS.

"Данъчната измама не е нищо друго освен грабеж на обществеността", заяви прокурорът Ерик Русо в края на петседмичен съдебен процес, след шестгодишно разследване на швейцарския банков гигант и френския му дъщерен клон, обвинени в подбуждане към данъчни измами и пране на пари между 2004 г. и 2012 г.

UBS отхвърли обвиненията. Френската национална служба за финансови престъпления изчислява, че поне 9,76 млрд. евро не са били докладвани на френските данъчни органи. Разследването започна, след като бивш служител на банката предупреди властите за предполагаемата система на трезора за създаване на двойно счетоводство, за да скрие движението на капитали към Швейцария. Швейцарската банка твърди, че "не е наясно", че някои френски клиенти не са декларирали активи в Швейцария. Според UBS законът не изисква от тях да проверяват данъчната позиция на клиентите си в родните им страни.

"UBS AG и нейните директори бяха напълно наясно, че нарушават френското законодателство", каза Русо.

UBS вече е обявена за виновна за престъпен заговор, за да помогне на около 20 000 клиенти да скрият милиарди долари от американските власти. Банката плати 780 млн. долара за разрешаване на делото.

Според документи, предоставени от германските власти на френски следователи, депозитите на около 38 000 френски клиенти на UBS възлизат на общо около 13 милиарда швейцарски франка (11 милиарда евро).

В сряда Ксавие Норман-Бодар, адвокат, действащ от името на гражданските интереси на държавата, призова UBS да бъде глобена с 1,6 милиарда евро. Шест банкови сегашни и бивши мениджъри също са съдени, включително Раул Вейл, бивш трети човек в управленската верига на UBS, и Патрик де Файет, бивш втори по ранг изпълнителен директор за френските операции. Норман-Бодар каза, че към 30 септември 2015 г. общо 3 983 френски данъкоплатци, които са имали сметки в UBS, са подали поправени данъчни декларации, като са възстановили допълнителни 3,7 милиарда евро данъци.