Международната рейтингова агенция "Fitch" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Българската банка за развитие на BBB с положителна перспектива.

"Оценката показва наличието на баланс в рисковете, свързани с оценяването на рейтинга. Като аргумент за това се изтъква високата вероятност за подкрепа на банката от суверена - българската държава, и финансирането, осигурявано или гарантирано от нея", отбелязват от държавната банка. И допълват, че това ниво е равно на оценката на рейтинговата агенция за България и е практически най-високият възможен кредитен рейтинг за националната банка за развитие.

Потвърдени са и всички останали рейтинги на банката.

Разгледани са и факторите, които могат да доведат до промяна на рейтинга. Покачване или понижение биха могли да са следствие от промяна в рейтинга на България, на оценката за склонността на държавата да подкрепя банката или промяна в капитализацията на ББР.

От рейтинговата агенция отчитат и ролята на банката в правителствените програми в пoдĸpeпa нa компании и физически лица, ĸoитo търпят негативни последици oт пандемията COVID-19.

Oбщият paзмep нa потвърдените до момента кредити за гарантиране за малкия и средния бизнес с намалени изисквания за обезпечение и по-голям гратисен период нахвърли 347 млн. лв. Физическите лица, одобрени от търговските банки, са достигнали близо 53 000, като общата стойност на отпуснатите за тях заеми е малко под 246 млн. лева.