След въвеждането на американските санкции срещу двама турски министри и обещанията на президента Ердоган да отговори "достойно" на тези мерки, Турция изпадна във финансов колапс.

Лирата се обезцени рекордно за последните 10 години и загуби 28% от стойността си спрямо долара от началото на годината досега. Само за последната седмица лирата поевтиня с 7.8% и на моменти се разменяше при курс 5.42 лири за един долар.

Цените на турските държавни ценни книжа рухнаха с 8% за последните 7 дни и вчера доходността на при ДЦК със срок 10 години достигна 20%. В доларово избажение инвеститорите, които имат такива ценни книжа загубиха 38% от парите си, показва индексът Bloomberg Barclays.

Според анализаторът от SEB Пер Хамарлунд моментът , в който страната ще поиска помощ от МВФ е съвсем близо. На изпадналата в подобно състояние Аржентина фондът отпусна 50 милиарда долара, за да избегне фалита на държавата и спиране на плащанията по външния дълг.

Турция в момента не може да вземе заеми от световните финансови пазари, за нея те са затворени, казва управляващия Fisch Asset Management Мено Стремер. Според него, причината е продължаващото обсъждане в САЩ на нови санкции срещу Турция.

Ново поевтиняване на турската лира с 30% ще постави под удар цялата банкова система на страната, предупреждават и от Goldman Sachs.