Вече има достатъчна степен на съгласие у нас за това кои точно са пречките за чуждестранните инвестиции. Най-общо това са корупцията, незавършените инфраструктурни проекти и недобрата картина по отношение на демографската ситуация. Това мнение изрази Кристофор Павлов,  главен икономист в UniCredit Bulbank, в студиото на телевизия "Блумбърг".

Според Павлов обръщането на тази тенденция е труден процес, но най-лесно ще бъде изпълнението на инфраструктурните проекти.

"В моменти, в които има достатъчен фискален ресурс и подходящ икономически цикъл за реформи, то проектите се бавят. Това вероятно се дължи на недостатъчната проектна готовност".

Икономистът изрази очакване за нова рецесия дори още следващата година, а като ясен сигнал за нея той посочи политиката на Федералния резерв.

"Винаги, когато Фед увеличава лихвите, някоя от развиващите се икономики се оказва в рецесия".

Финансистът Евгений Кънев изтъкна неадекватната държавна политика като най-сериозната пречка за чуждестранните инвестиции у нас.

"Трябва да се промени имиджът на страната ни, за да се увеличат инвестициите. Липса на предвидимост и правна сигурност също вредят значително. Най-ниският корпоративен данък в Европа не е достатъчен, за да привлече инвестиции в България".

Кънев също смята действията на Фед като показателни за наближаващата икономическа криза.

"Продължаващото покачване на лихвите в САЩ ще бъде сигналът за следващата рецесия".