Централният банкер на САЩ Джероум Пауел вероятно ще остави отворена възможността за намаляване на лихвите при изказванията си днес и утре пред Конгреса макар най-новите данни за заетостта да сочат, че няма спешна нужда от понижаване на водещите ставки, предаде Блумбърг.

Председателят на Управлението за федерален резерв (УФР), който от месеци е критикуван от президента Доналд Тръмп, че не понижава лихвите, вероятно ще повтори формулировките от изявлението на Федералната комисия за отворен пазар от юни, че централната банка ще действа по най-адекватния начин, за да подкрепи икономическия растеж. Това засилва очакванията, че регулаторът ще намали водещите си лихви на заседанието си, планирано за 30-31 юли.

Пауел ще се яви пред комисията за финансови услуги на Камарата на представителите днес в 17 часа българско време, за да представи редовния си полугодишен отчет за паричната политика, информира Ройтерс.

Четири часа по-късно УФР трябва да публикува протоколите от последното си заседание.

Пауел ще се върне в Конгреса утре, за да говори пред банковата комисия на Сената

Очаква се конгресмените да му задават въпроси по най-различни теми, включително нападките от Тръмп, състоянието на икономиката и новата дигитална валута на Фейсбук (Facebook).

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу каза вчера, че няма опасност Джероум Пауел да изгуби работата си, поне засега.

Тръмп публично критикува Пауел, като изразява недоволство, че УФР повиши лихвите си миналата година и започна затягане на паричните си стимули за икономиката.

На заседанието си през юни УФР остави без промяна водещите си лихви, но предупреди, че има готовност за действие, в случай че се очертае забавяне на икономиката.

Лихвите останаха в диапазона 2,25 - 2,50 процента, като решението не беше взето единодушно.