Федералният резерв обмисля дали да използват инструмент, който може да намали риска от кредитна криза при икономически спад, пише Лалита Клозел за Wall Street Journal.

Инструментът е известен като антицикличен капиталов буфер. Той позволява на Фед да изисква от банките да притежават повече капитал, който да абсорбира загубите, ако икономиката покаже признаци на прегряване, и да поддържат по-малко такъв при лоши икономически времена. Буферът ще се прилага за банки с активи за над 250 милиарда долара, включително финансови институции като JPMorgan Chase, Bank of America и Citigroup.

Управителният съвет на Фед досега не е използвал инструмента, одобрен през 2016 г. Правилото му за буфера гласи, че трябва да го задейства, когато икономическите рискове са "значително над нормалните", и да го ограничи, когато те "стихват или намаляват".

Сега някои представители на Фед обсъждат дали е време да се използва инструментът, който би могъл да предостави на банките допълнителна кредитна мощ при последващ спад. Не е ясно кога от Фед могат да вземат решение.

"Идеята да се наложи капиталовият буфер, за да може да се съкращава при нужда, е нещо, което някои други страни направиха, и си струва да обмислим", каза председателят на Фед Джером Пауъл на пресконференция в края на юли.

Все пак решението дали да се използва буферът не е лесно. Банките не са склонни да държат допълнителен капитал, тъй като това може да засегне тяхната рентабилност, която и без това е под натиск заради ниските лихви.

Плюс това не е ясно как пазарите биха интерпретирали подобна стъпка на Федералния резерв, още повече, че тя ще бъде първата по своя род. Инвеститорите могат да намерят буфера за вдъхващ доверие, вярвайки, че Фед си осигурява допълнително пространство за борба с евентуална криза. Но те могат и да бъдат обезпокоени, ако се поддадат на страха, че Фед смята икономическото забавяне за неизбежно.

Служителите на Фед обсъждат дали да използват инструмента от миналата година. Сега те повдигат друг въпрос: как той трябва да се използва.

Някои служители предложиха инструментът да се активира, но без увеличаване на капиталовите нива - сигнализирайки, че Фед е готов да го използва, макар и не веднага. Други смятат, че по-високите капиталови изисквания трябва да се приложат сега.

И двата варианта ще дадат възможност на централната банка да намали капиталовия буфер по време на спад.