Министрите на финансите на страните от еврозоната одобриха отпускането на Гърция на първия транш от почти един млрд. евро от печалбите на Европейската централна банка и на централните банки на членките на еврозоната от гръцки държавни ценни книжа, съобщи АНА-МПА, като се позовава на източници от гръцкото министерство на финансите.

След одобрението на положителния доклад на Европейската комисия и на европейската работна група от министрите на финансите от еврозоната (еврогрупа) на неформалното им заседание в Букурещ, сега се очаква да започнат съответните национални процедури, включително и гласуване в някои парламенти като германския, предаде БТА.

Решението за отпускането на транша се очакваше още миналия месец, но беше отложено заради закъснението на Гърция да приложи някои реформи като например промяната в режима на защита на основното жилище на нередовните кредитополучатели от принудителен търг.

Страните от еврозоната се споразумяха да върнат печалбите от гръцките облигации на Гърция на 22 юни миналата година в рамките на приключването на третата програма за финансиране на страната.