Еврото се задържа близо до 22-месечно дъно, тъй като войната в Украйна помрачава икономическите перспективи на Европа, докато стоковите валути си отдъхнаха от продължилото седмици рали, тъй като цените на суровините се показват, но забавят нарастването.

След шест поредни сесии на разпродажби еврото се опита да отскочи в Азия, а по време на търговията в Европа нарасна с 0.22% до 1.0885 долара за едно евро, след като затвори на ниво от 1.0806 долара за едно евро. Европейската централна банка определи вчера референтен курс на еврото от 1.0895 долара за днес.

Общата европейска валута се понижи с 4% спрямо долара, откакто Русия започна така наречената "специална военна операция" в Украйна, където боевете продължават въпреки започналите преговори между Украйна и Русия. Моментното възстановяване във вторник доказва колко валатилна е двойкото долар-евро, затова и търговците се подготвят за нервна разходка занапред, като показателите за волатилност на еврото спрямо долара са най-високите от пазарния хаос през март 2020 г. насам, отбелязват анализатори пред "Ройтерс".

ЕЦБ заседава в четвъртък, но призракът на стагфлацията кара икономистите да смятат, че членовете на борда на регулатара за еврозоната може да отложат повишаването на лихвите до края на годината.

Британският паунд надигна глава, като нарасна с 0.13% до 1.31269 долара за един паунд. 

Японската йена, обаче, се понижи с 0.20% до 115.58 йени за долар, тъй като нарастващите разходи за внос на петрол тласнаха Япония към най-големия й дефицит по текущата сметка през януари от 2014 г.

Надолу е и швейцарският франк, който спадна с 0.36% до 0.9289 щатски долара за един франк, достигайки до най-ниското си ниво от близо пет седмици, но излезе на 7-годишен връх спрямо еврото, тъй като инвеститорите потърсиха убежище в сигурни валути поради конфликта в Украйна.

Мирните преговори между Русия и Украйна отбелязаха оскъден напредък и въпреки че възражението на Германия срещу забраната за внос на руска енергия свали петролните фючърси от 14-годишния връх в понеделник, анализаторите очакват шокът в предлагането да се запази и да навреди на растежа. Въпреки това във вторник, котировките остават високи. Американският лек суров петрол се предлага по 122.030 долара за барел с доставка през април, а европейския вид Brent нарасна до 126.00 долара за барел.

Затова и зависими от цените на петрола валути, поскъпнаха. Канадският долар нарасна с 0.17% до 1.2831 щатски долара, а норвежката крона отскочи с 0.51% до 8.9984 крони за един щатски долар.

*Валутните курсове са актуални към 11:00 часа българско време, източници "Ройтерс" и Trading Economics

3e-news.net