Системата за европейски банков надзор призова европейските банки да засилят бдителността си за рискове от кибератаки в рамките на ескалацията на руско-украинската криза, заяви управителят на френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало, цитиран от Франс прес.

"Наблюдаваме отблизо, естествено, геополитическото развитие и възможното му икономическо и финансово отражение", посочи банкерът днес при откриването на тридневния семинар Еврофи (Eurofi) в рамките на френското председателство на ЕС.

Вилроа дьо Гало изтъкна, че прякото излагане на риск спрямо Русия на френските финансови институции остава ограничен, но че Единният надзорен механизъм (ЕНМ) е призовал всички европейски банки да повишат бдителността си към киберопасности.

Единният надзорен механизъм включва Европейската централна банка (ЕЦБ) и националните надзорни органи в страните членки.

Миналата седмица поредица от кибератаки извади от строя временно уебсайтовете на двете най-големи държавни банки на Украйна. Няма заплаха за средствата на вложителите в засегнатите банки. Москва опроверга твърденията, че тя стои зад тези атаки.

В началото на месеца Ройтерс съобщи, че ЕЦБ е разпитвала банките за техните защити срещу потенциални поръчани от Русия кибератаки. Банките провеждат симулации на кибервойни, за да тестват възможността си да отблъсват атаки, коментираха източници пред агенцията.