Европейската централна банка (ЕЦБ) запази паричната си политиката непроменена, както се очакваше, и ще продължи да осигурява обилни стимули тази година, въпреки че инфлацията е рекордно висока, надхвърляйки както целта на банката от 2%, така и нейните прогнози.

От разпространеното до медиите съобщение на ЕЦБ след заседанието в четвъртък, първо за 2022 година, става ясно, че регулаторът запазва основния си лихвен процент по кредитите на нула, а на лихвите по депозитите - на минус 0.5% - исторически ниско равнище, въпреки рекордната инфлация - 5.1% за миналия месец. Ставката по маржин заемите също е непроменена на ниво от 0.25%.

ЕЦБ ще продължи да купува активи по Програмата за спешни покупки при пандемия (PEPP) през първото тримесечие на 2022 г. с по-умерени темпове в сравнение с предходното тримесечие, като обратното изкупуване на активи по програмата приключва в края на март 2022 г., пише още в съобщението на ЕЦБ. 

Централната банка на еврозоната ще продължи действието на Програмата за изкупуване на активи (APP) в размер на 40 милиарда евро на месец през второто тримесечие на 2022 г., през 3-то тримесечие обемът на закупуването ще бъде намален до 30 милиарда евро.

От октомври ЕЦБ ще купува 20 милиарда евро активи по APP всеки месец, колкото е необходимо за увеличаване на стимулиращия ефект на лихвените проценти. Програмата ще приключи малко преди Централната банка да започне да повишава основните лихвени проценти.

Очаква се инфлацията да остане висока в краткосрочен план, заяви президентът на ЕЦБ Кристин Лагард след днешното заседание на финансовата институция. По нейните думи, основната причина остават високите цени на енергията. ЕЦБ все така очаква отслабване на инфлацията през 2022 г., подчерта Лагард.

"В сравнение с нашите очаквания през декември, рисковете за инфлационните перспективи са наклонени нагоре, особено в краткосрочен план. Ситуацията наистина се промени!"

Лагард каза още пред репортери: "Въпреки че има единодушна загриженост сред членовете на Управителния съвет на ЕЦБ относно инфлацията, те са решени да не бързат с никакви заключения, докато не бъде налична повече информация за темпа на промяна на потребителските цени".

"Ще продължим да бъдем последователни без да бързаме при вземането на всяко решение", каза Лагард.

централната банка на еврозоната ще следи с повишено внимание нарастващото геополитически напрежения от декември насам, имайки предвид кризата между Запада и Русия.

3e-news.net