"Развитието на технологиите позволява да правим все по-сигурно финансови операции, технологичните компании, т.нар Финтек, предоставят все по-висока защита при плащания и печелят доверието на потребителите". Това е казала днес българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на откриването на изложението на Българската Финтек Асоциация в Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Подпомагам развитието на Финтек компаниите у нас и смятам, че с днешното изложение ще подобрят още повече диалога си с българските институции, това е ключово, за да създадем среда, която стимулира технологиите и същевременно гарантира необходимата сигурност на потребителите, е посочила Майдел.

Тя е отбелязала, че все по-рядко правим разлика между местата, които използваме за пазаруване - онлайн или физически магазин, както и между средствата, с които се разпращаме - кеш, с карта, с телефон. Същевременно финансовият сектор е бил обект на двойно повече кибератаки през 2017 г. отколкото всеки друг сектор. Технологиите позволяват все по-бързи и удобни плащания, което може да намали вниманието на потребителите, затова работим на Европейско и национално ниво да създадем високо ниво на сигурност за финансовите операции, е казала още Ева Майдел.

Българският евродепутат работи в подкрепа на финансовите технологии от 2016 г., когато беше докладчик на групата на ЕНП в Европарламента по доклада за бъдещето на Финтек. През февруари 2017г. Майдел организира в София кръгла маса на българските Финтек компании. На база на изводите от дискусията тя внесе предложения по Европейския план за действие за Финтек, който функционира от пролетта на 2018 г., припомнят от пресцентъра на ГЕРБ.