Мит е, че след 2020 година парите от европейските фондове ще свършат, каза днес във Варна Андрей Новаков, евродепутат и главен преговарящ по Кохезионната политика на ЕС.

По думите му средствата, които ще получи страната ни през следващия програмен период, дори вероятно ще бъдат повече, тъй като за България е заложено увеличение с 8 процента. Това планирано нарастване е на фона на 10 процента по-малко средно за ЕС и на 25 процента по-малко за някои държави, например Унгария, Чехия и Полша, допълни Новаков.

Според евродепутата 8-те процента повече означават около 2 милиарда лева. Той допълни, че страната ни се справя много по-добре от повечето държави в ЕС, защото нивото ни на грешки е по-ниско от средното в Европа. Новаков уточни още, че по план през новия програмен период близо една четвърт от средствата трябва да бъде насочена към опазването на околната среда.

"Все още няма разбирателство за това с колко да се увеличат вноските на страните-членки в бюджета на ЕС след напускането на Великобритания, каза евродепутатът. Той допълни, че е бил изключително изненадан да чуе, че България внася повече в бюджета на ЕС, отколкото взема. Всъщност годишно страната ни внася около половин милиард евро, а получава почти 2,5 милиарда евро обратно, което е пет пъти повече", посочи Новаков.

В отговор на въпрос той изрази надежда, че до Великден 2019 г. ще стане ясно с колко ще се увеличат вноските на държавите, както и колко пари ще бъдат заделени за най-бедните райони, за екология, за регионално развитие.