След като се отказа от програмата си в подкрепа на икономиката, Европейската централна банка (ЕЦБ) днес удължи статуквото в паричната си политика, защото несигурната обстановка я е разубедила да програмира още сега повишаване на лихвите, съобщи "Франс прес".

На първото си заседание след края на активното изкупуване на нетни активи франкфуртският институт запази водещите си лихви на досегашните им минимални равнища. Основната лихва по рефинансирането остава 0 процента, а търговските банки ще продължат да плащат на ЕЦБ отрицателна лихва от 0,40 на сто за парите в наличност, от които не са им нужни в момента. 

Както се и очакваше ЕЦБ обеща, че тези лихви няма да бъдат променяни "най-малкото до лятото на 2019 година" преди евентуално да затегне кранчето на кредитирането, което би било първото от юли 2011 година и при това рискова акция, ако икономиката буксува.

Повечето икономисти и играчи на пазара вече потиснаха очакванията си за вдигане на лихвите и тази перспектива все повече се отдалечава от края на 2019-а до 2020-а, та дори и 2021 година според някои. 

"Нито слабата инфлация, нито несигурността на европейската икономическа панорама, нито изчаквателната позиция на Управлението за федерален резерв са причина да се активизира дебатът за първото вдигане на лихвите в еврозоната", резюмира Бруно Кавалие, икономист в Одо Бе Ха Еф (Oddo BHF).

Предупреждението, отправено в понеделник от Международния валутен фонд за растежа, би трябвало да постави ЕЦБ в благоприятно положение в тази игра на еквилибристика. То принуждава наблюдателите да премислят всяка дума, за да разберат дали тонът става по-мрачен.