Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги каза, че институцията, която определя паричната политика на еврозоната, е готова да намали лихвите, съобщи Асошиейтед прес.

Драги заяви в днешната си реч на конференцията на ЕЦБ в португалския град Синтра, че банката може да поднови програмата си за изкупуване на облигации(известна като "голямата базука"), ако икономиката се нуждае от това.

Президентът на ЕЦБ подчерта на пресконференцията, че "по-нататъшно намаляване на лихвените проценти (...) остава част от инструментите ни". Той добави,че има "значителен операционен запас" за подновяване на програмата за закупуване на облигации.

Инфлацията в еврозоната от 1,2 процента е под целевите почти 2 процента, смятани за най-доброто равнище на инфлация за икономиката, а перспективите за растеж са под натиск заради световните търговски спорове.

Драги заяви, че при липсата на по-висока инфлация "ще са необходими допълнителни стимули" и банката "ще използва цялата гъвкавост ", която е в правомощията й, за да повиши инфлацията до целевото равнище.