Европейската централна банка (ЕЦБ) пуска днес в обращение новите банкноти от 100 и 200 евро с подобрена защита срещу фалшификации, информира специализираното издание "Койнуик" и БТА.

С тях завършва серията "Европа", която постепенно бе пускана през последните няколко години. Купюрите от 5, 10, 20 и 50 евро започнаха да се използват съответно през 2013, 2014, 2015 и 2017 години.

Върху сребърната лента на новите купюри холограмно са изобразени малки символи на еврото, заобикалящи числото, които стават по-ярки под пряка светлина. Сребърната лента включва също портрета на Европа, архитектурен мотив и по-голям символ на еврото.

Новите банкноти от 100 и 200 евро се отличават и с модернизиран дизайн на смарагдово-зеленото число. За разлика от означенията на купюрите с по-малка стойност от серията "Европа", смарагдово-зеленото число е в подобрена версия - то съдържа символи на еврото във фигурите на лицевата страна на банкнотата.

Големината на банкнотите от 100 и 200 евро се различава от първите банкноти от първите серии. Тези две са с ширината на банкнотите от 50 евро, но остават с досегашната си дължина. Правилото е, че колкото по-дълга е банкнотата, толкова по-голяма е стойността й. Според експертите еднаквата ширина на купюрите от 50,100 и 200 евро ще улесни работата с тях, както и по-ефективното им машинно обработване. Освен това те ще имат по-дълъг живот, тъй като ще се износват и късат по-трудно.

Освен символите за сигурност, които се виждат с невъоръжено око, банкнотите имат и знаци, които се разчитат машинно. Те включват подобрения на характеристиките, използвани при предишното поколение деноминации от 100 и 200 евро, както и нови, добавени за по-бърза обработка и удостоверяване на автентичността.