Анализаторите очакват на днешното си заседание Европейската централна банка (ЕЦБ) да остави не промени плановете си за прекратяване на стимулите за икономиката на еврозоната до декември, пренебрегвайки опасенията, че световна търговска война или икономическото забавяне в 19-те страни, въвели единната валута, ще засегнат валутния съюз, предаде Франс прес.

Очаква се президентът на ЕЦБ Марио Драги да отхвърли обвиненията на президента на САЩ Доналд Тръмп, че манипулира валутния курс във вреда на американската икономика.

Основният акцент обаче ще бъде затвърждаването на посланието от юни, че банката оттегля подкрепата си заради укрепването на икономиката, както и на увереността, че в крайна сметка ще постигне целевата си инфлация, каза икономистът на банка Ай Ен Джи (ING) Карстен Бжески.

Драги изненада наблюдателите миналия месец, като обяви, че банката ще намали от октомври месечното изкупуване на правителствени и корпоративни облигации от 30 милиарда евро (35 милиарда долара) до 15 милиарда, а в края на годината ще приключи изкупуването.

Наред с изключително ниските лихви, програмата за изкупуване на облигации цели да налива пари чрез финансовата система в икономиката, насърчавайки растежа и засилвайки инфлацията до целевите 2 процента, определени от ЕЦБ.

След повече от три години и изкупени облигации на обща стойност около 2,4 трилиона евро инфлацията в еврозоната достигна 2 процента през юни, след като през май бе 1,9 на сто.

Това еднократно "докосване" до целта на институцията обаче е малко вероятно да промени плановете на ЕЦБ да остави лихвата си на историческия минимум - друг стожер в подкрепа на икономиката - най-малко поне до лятото догодина.

Комитетът по парична политика на институцията през април запази краткосрочната референтна лихва на нулево равнище, а лихвата по депозитите на отрицателното ниво от минус 0,4 на сто.

Драги винаги ясно е заявявал, че целта за инфлацията трябва да бъде покрита за един средносрочен период.

Според най-новите прогнози на ЕЦБ годишната инфлация ще се колебае около 1,7 процента между тази година и 2020 година, което означава, че целта все още няма да е постигната в близкото бъдеще.

Анализаторите обръщат внимание на основната инфлация, която изключва силно колебливите цени на енергията и храните, която е само 0,9 процента през юни и според тях тя връзва ръцете на ЕЦБ.

ЕЦБ има още дълъг път да извърви, меко казано, посочи Бжески.