Европейската централна банка (ЕЦБ) може да поиска от финансовите институции да отложат плащането на дивиденти най-малко до края на година. Това съобщава Блумбърг, позовавайки се на източници и цитирано от специализираното издание Boursier.com.

Въпросът за раздаването на дивиденти, който е особено чувствителен по време на криза, беше оставен на по-заден план през последните месеци, след като институцията препоръча на банките да се въздържат от купуване на акции с цел да плащат на акционерите си, както и да не изплащат дивиденти за финансовата 2019 и 2020 година най-малко до 1 октомври 2020 година.

Според ЕЦБ целта е да бъде подобрена способността на финансовите институции да поемат загуби и да се подкрепи кредитирането на домакинствата и на средните и големи предприятия по време на пандемията от коронавирус.

Въпреки натиска на някои големи банкови учреждения върху ЕЦБ, неколцина от членовете на надзорния съвет на регулатора с централа във Франкфурт са на мнение, че икономическото възстановяване все още не е достатъчно ясно, за да се разреши отново изплащането на дивиденти.

Решение не е взето, но се очаква в близките дни да бъде направено официално съобщение, според източниците на Блумбърг. Освен това регулаторите в различните страни от еврозоната все още могат да дават разрешение на малките банки, които не са под прекия надзор на ЕЦБ, да плащат на акционерите си.

Възможно е също така на банките да бъде разрешено да плащат дивиденти в акции вместо в пари, за да се съхрани техният капитал. Някои от членовете на надзорния съвет освен това искат ЕЦБ да възприеме подхода да разглежда всеки случай поотделно, за да позволи на някои по-солидни банки да върнат част от капиталовите излишъци.