Акциите се понижиха в четвъртък, а доходността на краткосрочните държавни облигации на САЩ се покачи до най-високото си ниво от 23 месеца, след което е щатският долар поскъпна спрямо повечето основни валути, след като Федералният резерв на САЩ (Фед) обяви решенията си в сряда вечерта, когато пазарите в САЩ вече бяха затворени. Затова ефектът или дефектът, според някои анализатори, се прояви днес.

Вероятно най-потърпевши ще са пазарите на акции, тъй като повишаването на лихвите означава поскъпване на кредитите, което не е благоприятно за търговията с деривати на фондовите борси.

Какво реши Федералният резерв на САЩ

Основният лихвен процент в САЩ се запазва на сегашното си равнище от 0 - 0.25 процента, който беше понижен до това нива през март 2020 г., заради началото на пандемията от новия коронавирус и за да подкрепи тежко засегнатата икономика на САЩ, насърчавайки потреблението.

Фед обяви още, че от февруари ще намали двойно - от 60 на 30 милиарда долара - обема на активите, които изкупува месечно, а програмата ще бъде спряна от март.

Сред основните послания на централната банка на САЩ към пазарите, обобщени от световните агенции, могат да се откроят няколко:

  • скоро ще настъпи подходящият момент за повишаване на лихвите;
  • програмата за закупуване на активи ще приключи в началото на март или месец по-рано от очакваното;
  • безработицата е намаляла значително;
  • най-големият проблем остава покачващата се инфлация, която Фед очаква от средата на годината да започне да спада.

2022-а ще бъде година, в която непрекъснато се отдалечаваме от силно стимулиращата парична политика, използвана за справяне с икономическото въздействие на пандемията, каза председателят на Фед Джером Пауъл.

Той добави, че икономиката на САЩ вече не се нуждае от такава масивна подкрепа от страна на Фед.

Новината от Пауъл, според "Ройтерс", е казаното от него пред репортери след пресконференцията: "Ще се ръководим от данните и това, което ще кажа, е, че ще бъдем водени от входящите данни и променящите се перспективи. Ще се опитаме да комуникираме възможно най-ясно, като се движим стабилно и прозрачно."

Това би означавало, че самият подход на банките ще бъде променен при вземането на решения - прогнозите ще бъдат заменени от анализите на статистическите данни.

Как реагираха пазарите

Цените на петрола се понижиха, но останаха около 90 долара за барел, наблюдавани за последно през октомври 2014 г., не толкова заради Пауъл, но поради нарастващото напрежение между Русия и Украйна.

В четвъртък европейския еталон на петрола Brent спадна падна с 0.43% до 89.46 долара за барел, а американският лек суров петрол (WTI) се понижи с 0.4% до 86.98 долара за барел.

Спот цената на златото спадна с 0.3% до 1813 долараза унция, след като достигна 1853.6 долара по-рано през седмицата.

Сред като в началото котировките на акциите на пазарите в Западна Европа се понижиха силно, към обяд ситуацията започна да се нормализира. Към 13:00 часа българско време вече имаше паритет - колкото индекса бяха в червената зона, толкова се намираха и в червената. 

Акциите на Wall Street паднаха в сряда и се очакваше да отворят отново по-ниско в четвъртък. Това най-вероятно ще се случи, тъй като фючърсите на основните индекса на "Уолстрийт" към 13:00 българско време, преди началото на търговията в Ню Йорк са с понижения: индустриалният DowJones (-0.08%), технологичният Nasdaq (-0.05%) и широкият S&P 500 (-0.03%), но в един момент два от тях бяха в зелено.

3e-news.net