Европейската комисия отпусна днес 300 милиона евро спешна помощ за Украйна, съобщи Евкомисията в прессъобщение. Отпускането на средства беше ускорено, за да се подпомогне укрепването на макроикономическата стабилност на страната в контекста на руската инвазия.

Това е първата част от първия транш в размер на 600 милиона евро по линия на новия пакет за извънредна макрофинансова помощ за Украйна в размер на 1,2 милиарда евро. Очаква се следващата седмица да се извършат допълнително плащане от още 300 милиона евро. Помощта представлява конкретна демонстрация на безрезервната подкрепа на ЕС за Украйна, се посочва в съобщението.

Плащането се извършва след бързото приемане на предложението на Комисията от Съвета и Европейския парламент за предоставяне на спешна макрофинансова помощ на Украйна. Останалите средства (600 милиона евро) ще бъдат изплатени по-късно през годината в съответствие с Меморандума за разбирателство, подписан от ЕС и Украйна.

Успоредно с изпълнението на програмата за спешна макрофинансова помощ Комисията подготвя допълнителна програма за такава помощ за по-нататъшна подкрепа на Украйна в дългосрочен план, както обяви председателят Урсула Фон дер Лайен в края на януари.

Същевременно Комисията работи на всички фронтове за оказване на подкрепа на Украйна. Това включва както хуманитарна помощ, така и помощ в областта на гражданската защита. На 1 март председателят на Комисията обяви най-малко 500 милиона евро допълнително финансиране от ЕС за действия в отговор на хуманитарните последици от кризата.