Страните членки на Европейския съюз и Европейския парламент одобриха днес проектобюджета на общността за следващата година, предаде Ройтерс. За да влезе в сила текстът обаче е необходимо Полша и Унгария да свалят ветото си от дългосрочния проектобюджет, допълва БТА.

 

Бюджет 2021 е съставен на основата на бюджет от 1 трил. евро за периода 2021-2027 година. Варшава и Будапеща не приемат достъпът до средствата по плана за възстановяване на икономиката на стойност 750 млрд. евро да бъде обвързан с върховенството на закона за правовата държава. На 16 ноември двете страни наложиха вето върху приемането на бюджета.

Припомняме, че Полша и Унгария са обект на процедури за нарушения заради посегателство срещу независимостта на правосъдието и на медиите, както и срещу правото на убежище.

"Бюджет 2021 ще може да влезе в сила само когато бъде свален блокажът на общия бюджет на ЕС е на плана за икономическо възстановяване", заяви германският посланик в ЕС Михаел Клаус. Ако блокирането на многогодишната финансова рамка продължи, бюджетът за 2021-а няма да има никаква правова основа.

Според Клаус в противен случай Брюксел ще бъде принуден драстично да намали европейското финансиране още от началото на идната година, въз основа на правилото за "условната дванадесета част", регламентираща разходите на ЕС на месечна основа. Това не позволява да се финансира нито един нов проект, освен вече одобрените в предишния бюджет.

Последният път, когато ЕС беше принуден да прибегне до тази система за временно финансиране беше през 1989 година.

Следващата среща на върха на ЕС е насрочена за 10 декември - краен срок за вдигането на полското и унгарското вето.