Може да са необходими нови европейски правила за по-добра защита на потребителите от рискове, свързани с криптоактивите, посочи днес Европейският банков орган (ЕБО), цитиран от Ройтерс.

Регулаторите предупреждават инвеститорите още от 2013 година, че могат да загубят всичко, влагайки пари във виртуални валути като биткойн или етериум или в процедури по първично монетно предлагане (initial coin offerings - ICOs), чрез които се набират средства за компании в замяна на криптовалути.

Стойността на биткойна скочи до близо 20 000 долара в края на 2017 година, увличайки инвеститори от целия свят. Оттогава обаче стойността му се срина с три четвърти.

Общата стойност на криптоактивите в света нарасна до 830 млрд. д. преди година, но през октомври се понижи до 210 млрд. долара, което се равнява на под 3 на сто от пазара на злато.

Криптоактивите обикновено остават извън обхвата на финансовите правила на ЕС, което затруднява изграждането на подробна представа за ситуацията, посочва ЕБО в доклада си. Европейските регулатори са определили кои са финансовите институции, които пряко притежават активи, предлагат цени за покупката и продажбата им, отпускат кредити срещу гаранции в криптоактиви и ги обменят за пари кеш, но имат малко информация за тези дейности.

Развитието на пазара указва и необходимостта да се направи по-нататъшен преглед на европейското законодателство срещу прането на пари, допълва ЕБО.

Всеобхватен анализ на разходите и ползите ще определи какви дейности са евентуално необходими за регулиране на "възможностите и рисковете" от операции с криптоактиви и свързаните с тях технологии, се отбелязва в доклада.

Трябва да се подходи широко, включително да се оцени как големите количества енергия, които се потребяват за "копаене" на криптоактиви, ще повлияят на климатичните промени в ЕС и целите за устойчиво развитие.

Общоевропейски анализ може да оцени влиянието на операциите с криптоактиви върху устойчивостта на финансовия сектор, както и връзките между криптоактивите и традиционното банкиране.

Докладът прави стъпка към регулиране на сектора в Европа. Засега опитите за световен консенсус за правила за криптоактивите не успяват да стигнат по-далеч от внимателно наблюдение на сектора.