Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган уволни и заместник-управителя на Централната банка - 10 дни, след като уволни управителя й, съобщава в. "Файненшъл таймс".

Мурат Четинкая бе отстранен от длъжност с президентски указ, публикуван в "Държавен вестник" късно снощи. Четинкая е работил в различни банки, както и на Истанбулската фондова борса преди да бъде назначен за зам.-управител на Централната банка.

Неговият пост се заема от Мустафа Думан, който е бил генерален директор и член на управителния съвет на представителството на "Morgan Stanley" в Турция.

Ердоган отстрани от длъжност управителя на Централната банка Наджи Агбал преди 10 дни. На негово място бе назначен Шахап Кавджъоглу - депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието и бивш финансов министър.

Ердоган все още не е дал обяснения за уволнението на Агбал. Той бе отстранен от длъжност два дни след увеличаването на основния лихвен процент на Централната банка.

От средата на 2019 г. Ердоган няколко пъти сменя управителя на Централната банка.

През ноември 2020 г. оставка подаде министърът на финансите и зет на Ердоган - Берат Албайрак. На негово място президентът назначи Лютфи Елван.

Самият Елван заяви на 22 март, че Турция ще запази режима на свободен валутен обмен въпреки резкия спад на курса на турската лира след уволнението на управителя на турската централна банка. Същия ден Истанбулската борса спря котировките, което доведе до общо понижение на индексите в Европа. Турската лира пък падна с 10% спрямо долара.

Междувременно вчера Ердоган призова инвеститорите да се върнат в Турция.