Турските банки трябва да предлагат на предприемачите заеми с по-ниски лихви, за да се увеличат инвестициите, заяви във вторник президентът на страната Реджеп Ердоган, предаде държавната Анадолска агенция, цитирана от Ройтерс.

Ердоган, който сам се описва като "враг" на лихвените проценти, посочи, че високата инфлация в Турция се дължи на високите лихвени ставки и настоя за сетен път за по-ниски разходи по кредитите.

Трябва да се има предвид, че притесненията по отношение на контрола на Реджеп Ердоган върху паричната политика и способността на Турската централна банка да се бори с инфлация при наличието на политически натиск допринесоха за рязка обезценка на турската лира спрямо щатския долар с около 33% в рамките на настоящата година.

"Целият финансов сектор трябва да отвори пътя на предприемачите за инвестиции, особено при предоставянето на заеми, които да не са с високи, а да са с по-ниски лихви", заяви Ердоган, цитирана от държавната Анадолска агенция. "Тези ниски лихвените ставки ще понижат инфлацията, което все още е повод за тревога", допълни той.

Ройтерс напомня, че Централната банка на Турция повиши основния си лихвен процент с цели 6,25% през септември до рекордно висока лихва от 24 на сто, за да спре рязко нарастващата инфлация и да подкрепи драматично обезценяващата се местна валута.

Според последните данни на официалната статистика, потребителската инфлация в страната удари почти 25% през септември, достигайки най-високо ниво от 15 години насам и засилвайки фокуса на внимание върху това, дали централната банка ще трябва отново да увеличи драстично лихвените си ставки.

Последно проучване на Ройтерс показва, че 12 от анкетирани 15 водещи икономисти очакват Турската централна банка да заеме твърда позиция по отношение на ново повишение на лихвите на предстоящото този четвъртък редовно заседание.

Междувременно Реджеп Ердоган отбеляза, че неговият възглед за инфлацията и лихвените проценти може да предизвика конфликти с академичните среди. "Това е нещо, в което вярвам, защото е доказано. Докато говорят, те (академичните среди) не предоставят доказателства, а ние (управляващите) даваме доказателства, докато говорим", заявки турският президент и допълни: "Ето защо застъпвам този принцип: високите лихви са причината, а инфлацията е резултат".