Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече международните рейтингови агенции "измамници", съобщи в."Хюриет дейли нюз".

"Те казват, че рейтинговите агенции казват това или онова...Оставете тези измамници. Те казват много неща за нас", посочи Ердоган в реч днес пред свои поддръжници в окръг Балъкесир /Северозападна Турция/.

Тези фирми са онези, които повишиха кредитните рейтинги на банкрутиращи държави с четири степени наведнъж, каза той.

Коментарът му бе направен, след като рейтинговата агенция Фич, която понижи рейтинга на 24 турски банки миналия месец, заяви на 30 август, че 25-процентното обезценяване на турската лира оттогава е засилило рисковете и би могло да доведе до по-нататъшни понижения на рейтинга.

 По-рано днес Ердоган заяви в реч пред дипломирали се възпитаници на военно училище в Балъкесир: "Турция ще се справи с тази атака. За тези, които питат за валутните курсове, нашият отговор е: И това ще мине".

Часове преди това турският министър на финансите и хазната Берат Албайрак каза, че рейтинговите агенции полагат интензивни усилия, за да създадат песимистична представа за турските банки.

На 28 август рейтинговата агенция Мудис понижи оценката си за  кредитоспособността на 20 турски финансови институции. Има нарастващ риск от сценарий за ограничени възможности за финансиране, при който спадът в доверието на инвеститорите затруднява достъпа до пазарите за финансиране, посочи Мудис в доклада си. Според рейтинговата агенция турските банки са отслабени от зависимостта си от финансиране в чуждестранни валути.