Големите централни банки в света, включително Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, скоро ще вземат координирани мерки за смекчаване на кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса. В това са убедени редица инвеститори на пазарите, които бяха разтърсени от страховете от епидемията, информира Ройтерс.

Бил Нелсън, главен икономист на американската организация Институт за банкова политика и бивш служител на УФР, работил по мерките срещу финансовата криза от 2007-2008 година, прави още по-конкретни прогнози.

Той очаква координирано понижаване на водещите лихви в света от водещите централни банки, подобно на обявеното в разгара на кризата през октомври 2008 година от УФР и още пет големи централни банки.

Според експерта това ще се случи още в сряда, 4 март, преди отварянето на фондовия пазар в САЩ. Понижението вероятно ще бъде голямо - с поне половин процентен пункт.

Водещата лихва на УФР в момента е 1,50-1,75 на сто.

Нелсън посочва също, че е възможно централната банка да смекчи редица изисквания и регулации за американските банки в опит да стимулира кредитирането.