Финансовите министри от ЕС приеха днес план за засилване на защитните способности на блока срещу прането на пари в банките, макар че решението може да забави законодателната реформа на банковия надзор, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Планът има за цел да даде отговор на неотдавнашните случаи на пране на пари в банки в няколко европейски страни като Дания, Естония, Латвия, Люксембург, Малта, Испания, Холандия, Великобритания и Кипър.

Министрите се съгласиха, че има необходимост "ефективността на сегашната рамка да бъде засилена" с цел борба с прането на пари и предложиха някои незаконодателни действия, които да бъдат предприети през идните месеци. Сред тях са набелязване на факторите, допринесли за неотдавнашните случаи на изпиране на пари в банки на ЕС, набелязване на рисковете във връзка с изпирането на пари и финансирането на тероризма наред с най-добрите практики за тяхното отстраняване, сближаване на надзора и други.

Планът не включва препоръки за законодателни промени, нито призив към Европейската централна банка (ЕЦБ) да създаде общоевропейска агенция за борба с прането на пари.

Планът може да отложи реформата на банковия надзор срещу прането на пари, който Европейската комисия предложи през септември, тъй като министрите искат първо да получат достъп до най-новите случаи на финансови престъпления в европейски банки.