Европейската комисия предлага правителствата на ЕС да правят преки парични преводи до централната банка на Иран, за да се избегнат санкциите на САЩ, предаде Ройтерс, позовавайки се на официален представител.

Това би било най-откровено предизвикателство на санкциите, които Вашингтон възобнови неотдавна, допълва Ройтерс.

Стъпката, с която ще се направи опит да бъде заобиколена финансовата система на САЩ, би позволила на европейските компании да се разплащат с Иран за изнасяния петрол и да бъдат репатрирани ирански фондове в Европа, допълни неназованият високопоставен европейски източник с уговорката, че детайлите тепърва трябва да бъдат разработени.

Европейският съюз, който някога бе най-големият вносител на иранския петрол, е решен да спаси ядреното споразумение, от което с решение на президента Доналд Тръмп САЩ се оттеглиха.

"Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер предложи това на държавите членки. Сега трябва да проучим как можем да улесним плащанията за петрола и как да репатрираме ирански фондове в Европейския съюз до централната банка на Иран", заяви същият източник, който, според Ройтерс, участва пряко в дискусиите.