Дойче банк (Deutsche Bank) отчете загуби за загубила 3,1 млрд. евро (3,45 млрд. долара) през второто тримесечие, тъй като банката е имала големи разходи по мащабното си преструктуриране, което ще доведе до закриването на 18 000 работни места, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Най-голямата кредитна институция в най-голямата икономика в Европа отчете днес, че без еднократните разходи щеше да има чиста печалба от 231 милиона евро и че значителна част от приспаданията от печалбата за преструктурирането вече са направени.

Тези разходи включват преоценка на отсрочените данъчни изравнявания, по-ниска прогноза за бизнес плановете и загуби от договори за софтуерни услуги.

Дойче банк се опитва да се справи с ниски печалби, високи разходи, проблеми, свързани с нейния бизнес модел, както и с глоби и плащания за извънсъдебни уреждания на спорове с регулаторни органи за неправомерни практики.

Главният изпълнителен директор Кристиан Севинг пое поста миналата година с мандат да намали разходите и да подобри доходността за акционерите. Банката обяви планове за свиване на инвестиционното си банкиране, тъй като се отказва от опитите си, правени с десетилетия, да се конкурира със съперниците си от Уолстрийт, и вече иска да се съсредоточи върху германския и европейския си бизнес.

Дойче банк заяви, че повечето еднократните плащания не оказват влияние върху капиталовите й буфери срещу загуби.

Севинг подчерта, че банката вече е предприела значителни стъпки за подобряване на резултатите си и че ако се изключат разходите по преструктурирането, банката щеше да бъде печеливша.