Доминираща търговия с американски долари на валутните пазари. Щатската валута нарасна спрямо еврото, британския паунд, японската йена и шведската крона, след значителен спад в сряда, а поевтинява спрямо стоковите валути, тъй като суровините продължават да поскъпват, макар и със забавен темп, въпреки признаците за деескалация на военните действия на Русия в Украйна.

Час след откриване на търговията на Московската борса американската валута поскъпна до исторически рекорд от 121.527 рубли за един долар, след което започна плавно да изтрива част от бързата печалба.

В същото време еврото се покачи до 129 рубли, но и общата европейка валута започна да спада както и долара. Според експерти на доставчика на финансова информация и услуги Interfax-ISG за Русия и бившите съветски републики, рублата демонстрира многопосочни движения в началото на търговията.

Увеличаването на волатилността се наблюдава на фона на намалена търговска активност и "тънък пазар" поради санкции и ограничения върху валутните транзакции от Централната банка на Руската федерация.

Индексът ICE Dollar, който измерва съотношението на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), нарасна с 0.14%, след като губеше 0.94% преди старта на търговията в Западна Европа, докато по-широкият индекс WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, се повиши с 0.21%.

Двете западноевропейски валути - еврото и британският паунд се понижиха с 0.04% до 1.10654 долара за едно евро и до 1.31724 долара за един паунд, въпреки че стартираха търговията с минимален ръст.

Американската валута нарасна с 0.41% до 9.71611 шведски крони за един щатски долар, въпреки че стартира търговията в Азия с понижение. Същото случи и с японската йена, която спадна над 116 за долар, заплашвайки да пробие 5-годишно дъно от около 116.35, достигнато на 4 януари, но още на старта на търговията в Европа трендът се обърна и йената се повиши спрямо нивото при затваряне на търговията в сряда с незначителните 0.02% до 115.93 йени за долар.

След рязкото поевтиняване в сряда петролът отново тръгна нагоре, но забавя темпа на нарастване в четвъртък.

В резултат канадският долар и норвежката крона, които се влияят най-много от котировките на петрола, обаче, поевтиняха спрямо американския долар съответно с 0.05% до 1.28227 канадски долара за един американски, докато норвежката крона спадна с 0.34% до 8.95244 крони за един американски долар.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 11:00 часа българско време, източници "Ройтерс" и Trading Economics.

3e-news.net