Курсът на щатския долар спрямо японската йена се повиши до 20-годишен връх по време на днешната търговия и нарасна до ниво от април 2017 година спрямо еврото в четвъртък. Американският долар се повишава и спрямо другите основни валути, тъй като инвеститорите се ориентират към долара като валути-убежище при трусове на пазарите, с което подкрепят американската валута. 

Курсът на долара достигна 130.39 йени, което представлява повишение с 1.54% спрямо нивото при затваряне на търговията в сряда, което е най-високата му стойност от април 2002 г. насам. От началото на годината японската валута е загубила 13% спрямо долара*.

Разлом и при еврото. Курсът на общата европейска валута спадна с 0.17% до 1.05345 щатски долара, спрямо 1.0557 долара при затварянето на пазара в сряда. По време на предишната търговия еврото спадна до петгодишно дъно спрямо долара и все още е на това ниво.

Днешното ниво е съпоставимо с това от април 2017 г., тъй като инвеститорите се примиряват, че Европейската централна банка, изправена пред забавяне на икономическия растеж и нарастваща инфлация заради войната в Украйна, няма да може да повиши цената на заемите толкова бързо, колкото Федералният резерв на САЩ (Фед).

Русия спря газовите потоци към Полша и България и заяви, че те ще останат прекъснати, докато страните не се съгласят да плащат в рубли, оказвайки допълнителен натиск върху цените на енергията и респективно върху инфлацията.

През март Фед осъществи първото от 2008 г. насам увеличение на лихвените проценти и даде сигнал, че предстоят по-агресивни повишения, докато Европейската централна банка се очаква да увеличи цената на заемите едва през юли.

Стойността на британския паунд спрямо долара спадна с 0.13% до 1.2554 долара, което е под най-ниската годишна стойност от 1.2542 долара за един британски паунд, повлиян от лошите икономически данни и по-неблагоприятните очаквания на Английската централна банка (BoE).

След като поскъпна значително в сряда, днес руската рубла отново зае отбранителни позиции, като спадна с 2.09% до 72.7410 рубли за един долар, обяснението за което е съобщението, че повече от 10 "неприятелски страни" са се съгласили да плащат в рубли за руския природен газ, както и продължаващия строг капиталов контрол от страна на централната банка в Москва. Руската валута е много далеч от нивата, достигнати две седмици след началото на руската военна инвазия в Украйна, когато се срина до 150 рубли за един долар.

*Валутните курсове са актуални към 10:30 часа българско време, източници "Ройтерс" и Trading Economics.

3e-news.net