Тайното споразумение за фискалния резерв е било използвано, и то няколко пъти, съобщава финансовият министър Симеон Дянков в интервю за „24 часа”.
„За мен обаче бе голяма изненада, че за фискалния резерв се вдигна толкова шум, Това е идея, която в началото на следващата година може да стане интересна. И веднага - Орешарски, Искров, Станишев - остри коментари. След което се оказа, че те всъщност са го правили, но тайно и в по-големи размери.” казва той.
„Хората трябва да знаят къде отиват тези пари”, продължава вицепремиерът. „Аргументът, че е за стабилността на банковата система, е грешен аргумент. Когато правителството излезе и каже: заставаме зад тази или онази банка и ще я подкрепяме, каква по-голяма сигурност може да има?”
Дянков повтаря аргументите си за активно управление на фискалния резерв с цел по-висока доходност. Според него няма смисъл 2.5 млрд. да са на разположение „ден за ден”, след като максимално необходимата минимална ликвидност е 590 млн. лв. (от плащането на пенсии до получаването на ДДС).
Агенцията за държавна собственост ще обедини 380 предприятия, където държавата е с миноритарни и мажоритарни дялове. С мажоритарно държавно участие са около 120, които според Дянков, имат активи за около 20 млрд. лв., а с миноритарно - 260. „Активите само на 260-те ще се получат около 5 -6 млрд. лева. Нормален дивидент от диверсифицирано портфолио е 8 до 10% на година. Да кажем 8%. Това са около 500 млн. на година, стабилни пари. Първоначалното ни предложение в програмата на ГЕРБ бе те да влизат в Сребърния фонд, за да заздравят пенсионната система.”, обяснява вицепремиерът.
„Информационно обслужване” ще бъде приватизирано, а дейността по обработка на изборните резултати ще се отдели. От 863-ма души във фирмата са съкратени 150, съобщава той.