Водещите финансови институции на Германия Deutsche Bank и Commerzbank започват официално преговори за евентуално сливане, съобщи ДПА, позовавайки се на свои източници. 

Разговори по плановете за сливането на банките се водят вече от месеци, пише БТА. Правителството заяви преди време по този повод, че властите "са отворени за икономически целесъобразни варианти" в банковия сектор. Според Берлин в Европа няма достатъчно големи финансови институции, които да бъдат конкуренция по-специално на американските банки.

Deutsche Bank и Commerzbank са потвърдили, че започват същински преговори за евентуално сливане, съобщиха Ройтерс и ДПА, позовавайки на официално потвърждение на двете банки.

"Засега няма гаранция, че сливането ще стане факт", се посочва в комюнике на Deutsche Bank.

Ниските лихви в еврозоната и високите разходи по управлението усложняват дейността на германските институции, отбелязва ДПА.

Има и други проблеми като многомилионната глоба на Deutsche Bank, наложена от САЩ за нарушаване на американските закони в областта на противодействието на легализирането на капитали, натрупани от престъпни дейности.

Deutsche Bank е най-голямата финансова институция в Германия и една от водещите транснационални банки. Тя има представителства в над 70 страни.

Commerzbank е четвъртата по активи в Германия и обслужва над 18 милиона клиенти.

Deutsche Bank и Commerzbank не за първи път обсъждат възможността за сливане. Темата бе повдигната преди това през лятото на 2016 г. по времето на тогавашния изпълнителен директор на Deutsche Bank Джон Краян.

Три години по-късно двете банки не се намират в много добро положение. Commerzbank запази по-голяма част от финансовите си цели за 2020 г., след като сви прогнозите си за приходи. Deutsche Bank на свой ред продължава да изпитва затруднения в борбата с понижаващите се приходи. И двете финансови институции загубиха повече от половината от пазарната си стойност през изминалата година.

За Deutsche Bank необходимостта да се справи със ситуацията се изостря заради високите разходи по финансиране и риска от понижаване на кредитния рейтинг.