Полицаи и военни, които се намират на първо назначение или са се преместили от града си по постоянно местожителство в интерес на работата, да получават компенсация за изплащане на вноска или на част от вноска по ипотечен или жилищен кредит за закупуване на първо жилище.

Това се предвижда в законодателна инициатива, която бе гласувана окончателно от Сената на 29 октомври т.г., пише днес в. "Зиарул финанчиар" в материал озаглавен "Какво трябва да работиш, за да плаща държавата вноските ти за първо жилище".

Предстои законопроектът, който бе гласуван от долната камара на парламента през март, да бъде подписан от президента Клаус Йоханис и обнародван в Държавен вестник, пише "Зиарул финанчиар".

Румънските вестници се занимават основно днес с конфликта между министъра на правосъдието Тудорел Тоадер и главния прокурор Аугустин Лазар. Миналата седмица правосъдният министър поиска отстраняване от длъжност на главния прокурор, обвинявайки го в превишаване на правомощията. Тоадер също така оспори законността на назначаването на Аугустин Лазар за главен прокурор, като намекна, че то е станало в замяна на касиране на дело срещу настоящия президент Клаус Йоханис. Правосъдният министър заяви, че в досието с кандидатурата на Аугустин Лазар фигурира такова решение за касиране, предаде БТА.

Цялата общественост очаква със затаен дъх документа, който Тудорел Тоадер каза, че е намерил в досието на кандидат на Аугустин Лазар, пише днес в. "Котидианул". След седмица на непрекъснати отлагания, през която журналистите опитаха да открият въпросното досие, Тудорел Тоадер излезе с прессъобщение, от което става ясно, че върху него е оказван натиск да не публикува документа, пише вестникът.

Под заглавие "Грешка или манипулация?" информационният сайт Зиаре дава повече подробности около документа. Заповедта за касиране по дело, касаещо настоящия президент Клаус Йоханис, е подписана от прокурор Кристиан Лазар, който е заемал длъжността заместник главен прокурор на Отдела по съдебно преследване и криминалистика в прокуратурата към Върховния касационен съд.

Самият главен прокурор Аугустин Лазар заяви снощи, че въпросната заповед е била подписана от друг прокурор и че министърът на правосъдието експлоатира една грешка на съдебната регистратура, за да манипулира чрез изопачаване на истината и за да използва това като мотив за отстраняването му от длъжност.

Какво търси тази заповед в досието на Аугустин Лазар остава мистерия, отбелязва информационният сайт Зиаре. Сайтът припомня обаче, че прокурор Кристиан Лазар участва това лято в първата процедура по избор на нов главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията.

Информационният сайт Зиаре се е сдобил с въпросната заповед и я публикува. Освен че тя е подписана от друг прокурор, а не от Аугустин Лазар, става ясно още, че въпросното дело е било касирано след решение на Националната агенция по прозрачност.